Hur mycket mer får bönderna när du köper en Ubuntu Cola?

Enligt Ubuntu Trading Company själva får en sockerrörsbonde i Malawi eller Zambia ca 4 USD per arbetsdag på plantager som följer FLO-CERT reglerna, d.v.s. är fairtrade godkända leverantörer.

4 USD kanske inte låter så mycket, men när man letar på siffror för hur dem har det i Malawi, hittar man siffror på att medelinkomsten på årsbasis i Malawi är mellan 160 USD och 134 USD. Nu har jag inte lyckats få reda på om dessa beräknas på 365 dagar på året, eller på antal arbetsdagar (vilket skulle vara ca 210 dagar), men hur man än vrider och vänder på det får bönder på fairtrade plantager altså minst fyra gånger så hög inkomst som medelinkomsten är i landet!

Medelinkomsten är i.o.f.s. för alla invånare i landet, d.v.s. den är inte specifik för bönder. Men då 85% av landets invånare bor på landsbygden kan man nog lungt anta att en vanlig bondes inkomst är väl under 4 USD per dag.

Ska även tillägas att Malawi är ett av världens fattigaste länder. 52,4 % av befolkningen levde 2005 under 1 USD om dagen och det ligger på plats 164 av 177 av de fattigaste i världen.

Så även om Ubuntu Cola kostar oss på caféet dubbelt så mycket att köpa in, så får bönderna som producerar det minst 4 gånger så mycket betalt. Även om det i faktiska pengar bara är några ören av det totala priset*.

*Lite snabb uträkning här:
Vit socker (som vi antar är det som används i läskedrycker, i varje fall enligt wikipedia) har de senaste två åren kostat mellan 400 och 800 USD / ton, i snitt ca 600 USD / ton (mycket intressant att se att det åren 2001-2006 låg rätt fast omkring 200 USD / ton). En burk Ubuntu Cola innehåller ca 33 g socker, enligt innehållsförtecknignen. Det ger att sockret i en burk kostar ca 0,02 USD, d.v.s 2 cent, eller ca 15 öre. Betänkt även att detta är inköpspriset på vit, rafinerad socker. Dvs bonden själv får säkert betydligt mycket mindre än 15 öre per burk Ubuntu Cola som säljs. Så köper du en Ubuntu Cola hos oss just nu, som vi säljer för 16 kr i dagsläget, går mindre än 1% av det till själva bonden.
Men, det är ändå avsevärt mycket mer än om den inte skulle vara rättvisemärkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>