Om kaffe: Förgiftar kaffe stilla havet?

Stötte på en intressant artikel. Ett forskarlag har mätt koffeinhalten utanför Portland, och noterade höga halter av koffein. Den naturliga frågan som kom upp: gör den mänskliga kaffekonsumtionen att vi förgiftar havet med koffein?
Dock visar det sig när man räknar lite att detta nog inte är något man behöver vara rädd för. Koffein kan vara giftig (över 50 koppar på en dag kan döda dig). Men halterna som uppmättes var väldig mycket lägre än halterna i en vanlig kaffe kopp. Ungefär 400 gånger svagare*.
Sedan har en observant läsare på denna sidan noterat att även om Portlands alla 600 000 invånare hälde ut en kopp kaffe om dagen, i 100 år, skulle den nämnda koncentrationen inte uppkomma i vattnet utanför. Vilket får en att tro att andra källor för koffeinet också kan finnas. Dock avslår en av forskarna från studien att det finns naturliga koffeinkäller i det område man var (andra källor kan vara andra livsmedelsproduktioner eller kaffe som hälls ut / används i jordbruk).

Men att det vi människor gör och äter påverkar haven är något vi inte ska glömma. Koffein kanske inte är en av bovarna, men det finns gått om andra läkemedel, droger och annat som hamnar i havet i mycket högre koncentrationer. Och som är farligare redan i betydligt mindre mängder.

* Uppmätta halter i havet: 0,1522 mg / ml. Koffeinhalten i en kopp kaffe: ca 60 mg / ml

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>